Problem Instalacja moda Mo' Creatures w MC

Dyskusja w 'Problemy z grami' rozpoczęta przez użytkownika Norbas, Mar 19, 2017.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Minecraft - dla mnie ciemna magia ale córcia emabluje mnie o jakiś mod moukriczers czy jakoś tak. Więcej zwierzątek w grze. Widzę kolego, że grasz w tą grę, nie wiesz gdzie znajdę jakieś info o tym modzie jak go należy zaimplementować do gry i może jakieś inne ciekawe rzeczy z których córcia by się ucieszyła?
    Pozdrawiam.
     
    Ostatnio edytowany przez moderatora: Mar 19, 2017
  2. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Nawet jak się będzie o tą kartę bardzo dbać to trzeba mieć świadomość, że ze starymi GeForce'ami (6xxx-9xxx) nigdy nie wiadomo. Z dnia na dzień może nagle zacząć wyświetlać artefakty na pulpicie albo wieszać się w grach. Reanimacja poprzez piekarnik często to naprawia, ale i tego nie będzie można robić w nieskończoność. W końcu to karta sprzed 9 lat, w przypadku komputerów można by rzec "na kroplówce ale zaraz padnie" :D

    Co do moda - pewnie córce chodzi o Mo' Creatures (http://www.minecraftforum.net/forum...1272337-mo-creatures-v10-0-5-with-bear-mounts). By go zainstalować, w przypadku Mojangowego launchera (czyli tego, z którego się korzysta jeśli ma się kupioną grę/premkę) należy:
    1. Uruchomić launcher, w ustawieniach profilu zmienić wersję na 1.10.2 (bo ten mod potrzebuje tej wersji), zapisać, raz uruchomić grę do głównego menu i potem ją zamknąć (launchera też)
    2. Pobrać Forge stąd i zainstalować (instalacja powinna być prosta): http://files.minecraftforge.net/maven/net/minecraftforge/forge/1.10.2-12.18.3.2254/forge-1.10.2-12.18.3.2254-installer-win.exe
    3. Pobrać moda Mo' Creatures stąd: https://www.mediafire.com/?td822y0cv8nimtf (plik .jar należy skopiować do katalogu %AppData%\.minecraft\mods)
    4. Pobrać moda CustomMobSpawner (wymagany przez Mo' Creatures): http://www.mediafire.com/file/tfjzytovh9jkzj0/CustomMobSpawner+3.10.1.jar (tak samo jak z powyższym)
    5. Uruchomić launchera, upewniając się że został wybrany profil mniej więcej o nazwie Minecraft 1.10.2 with Forge 12.18.3.2254 i uruchomić grę

    Powinno śmigać :) Tak się robi z większością modów, instrukcje instalacji każdego z nich często można znaleźć googlując nazwę moda. Należy pamiętać, że mody są robione pod konkretną wersję gry i na innych nie działają (są drobne wyjątki, ale żeby nie mieszać to pominę). Te instrukcje mogą nie działać na darmowych launcherach non-premium, w tym wypadku zapytam się naszej ekipy MC czy coś wiedzą na ten temat :)
     
  3. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Ok. Dziękuję serdecznie za opis, zaraz się biorę do instalacji bo obiecałem córci, już śpi więc będzie miała jutro niespodziankę.
    Tylko pytanie...skąd mam wiedzieć jaka wersja gry jest u mnie? Instalował ją szwagier i pobierał z internetu , nie mam pojęcia czy coś płacił czy nie bo byłem wtedy w delegacji.
     
  4. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Możliwe, że w takim razie jest to wersja non-premium, niekupiona, przez co z instalacją modów jest różnie.
    Tuż przed uruchomieniem gry wyskakuje pewnie okienko, gdzie trzeba kliknąć coś w stylu "Play"/"Graj" - to jest właśnie launcher. Możesz wrzucić z niego screenshota?
     
  5. CeDeMi
    Kofeina

    CeDeMi Support Minecraft Staff Member Support Minecraft

    Dołączył:
    Paź 2, 2016
    Wiadomości:
    1,133
    Docenione treści:
    325
    Punkty:
    83
    Ogólnie to Mo' Creatures działa na innych wersjach.
    Najlepiej jeśli najpierw uruchomisz wersję np 1.6.4.
    Gdy ją odpali upewnij się żę w .minecraft w versions powstał folder 1.6.4.
    Jeśli tak to teraz pobierasz to:https://files.minecraftforge.net/maven/net/minecraftforge/forge/index_1.6.4.html na wersję 1.6.
    Gdy pobrałeś zainstaluj to.
    Po za instalowaniu gdy włączysz minecraft wybierz Forge 1.6.4 i odpal.
    Gdy się właczy w lewym dolnym rogu powinno pisać 3 mods active czy coś takiego.
    Pózniej zamykasz minecraft i pobierasz to:http://www.mediafire.com/download/ebjf5z4b4tthy87/DrZharks+MoCreatures+Mod+v6.0.2-DEVR1.zip.
    Gdy pobierzesz wejdz w .minecraft i w folder mods.
    Następnie wrzuć tam co pobrałeś(http://www.mediafire.com/download/ebjf5z4b4tthy87/DrZharks+MoCreatures+Mod+v6.0.2-DEVR1.zip)
    Jeśli coś nie działa to pisz :D
     
    Redux lubi to.
  6. Minimunko
    2Spam4Me

    Minimunko Pracownik Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Maj 9, 2016
    Wiadomości:
    899
    Docenione treści:
    265
    Punkty:
    113
    W dziale survival jest napisany przez mnie poradnik co do instalacji modów w forge jak i instalacji samego forga :)
     
    Redux lubi to.
  7. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
  8. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Zaraz będę szukał. Jeszcze nie ogarnąłem forum :) i jestem w trakcie przekładania karty grafiki :)
     
  9. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Non-premium, ale wygląda podobnie do normalnego launchera i prawdopodobnie tak może działać - wyżej opisana procedura powinna być ok. Podobno ten mod działa lepiej na 1.6.4, więc sugeruję podążać za instrukcjami @CeDeMi
    Wersję zdaje się możesz wybrać w polu "Version".
     
    CeDeMi lubi to.
  10. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Czy wybierając 1.6.4 córcia nie traci nic w grze względem nowszych wersji? Czy wszystkie wersje mają to samo w sobie?
     
  11. CeDeMi
    Kofeina

    CeDeMi Support Minecraft Staff Member Support Minecraft

    Dołączył:
    Paź 2, 2016
    Wiadomości:
    1,133
    Docenione treści:
    325
    Punkty:
    83
    Po prostu na nowszych wersjach możesz mieć jakieś nowe przedmioty, ale nic ci się z nimi nie stanie.
     
  12. Minimunko
    2Spam4Me

    Minimunko Pracownik Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Maj 9, 2016
    Wiadomości:
    899
    Docenione treści:
    265
    Punkty:
    113
  13. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Czy do katalogu mods wrzucić zipa czy go rozpakować?
     
  14. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Niestety zarówno kiedy dałem w katalog mods plik spakowany jak również rozpakowany wyskakuje crash.

    EDIT...
    Załapałem...nie pozmieniałem plików zip na jar i stąd był problem. Za drugim podejściem zrobiłem jak trzeba ale w "świecie" 1.10 i poszło.
    Nie wiem tylko jak teraz usunąć z gry tego wcześniejszego Forga by nie wyświetlał się w profilach oraz w Version...?

    Jak sprawdzić czy wgrały się te nowe zwierzątka do gry wraz z tym modem do 1.10???

    Czy mimo zainstalowania moda można odpalać "nowszą" wersję gry bez przeszkód?
     
    Ostatnio edytowany: Mar 20, 2017
  15. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Wszystkie wersje powinny być w %appdata%\.minecraft\versions i w %appdata%\.minecraft\libraries\net\minecraftforge\forge, tam można je pokasować. Zostanie jeszcze kilka bibliotek w innych folderach, ale niektóre z nich są potrzebne do kilku wersji, i dopóki nie ma potrzeby zwalniać 10 MB miejsca na dysku to można je zostawić.

    Po uruchomieniu gry w głównym menu powinien pojawić się przycisk "Mods", tam widoczna jest lista modów. Jeśli tego przycisku nie ma (i jeśli w lewym dolnym rogu nie ma informacji o Forge), to coś poszło nie tak podczas instalacji.

    Tak, nowsze wersje są odpowiednio odseparowane i można bez problemu uruchamiać sobie inne wersje na życzenie, bez grzebania w plikach.

    Jeśli dalej będą problemy to mogę chętnie raz-dwa pomóc przez TeamViewera, jeśli zaufanie to nie problem :)
     
    Ostatnio edytowany: Mar 20, 2017
  16. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Wydaje mi się że wgrało się wszystko jak trzeba. Po pierwsze po uruchomieniu gry jak jest ten duży napis MOJO.... ładują się jakieś paski czego nie było przed....przycisk w menu Mody jest i po kliknięciu po lewej są jakieś linijki tekstu.
    Tylko nie wiem jak sprawdzić tak wizualnie czy są te jakieś tam zwierzątka w grze. Córcia pewnie to ogarnie po szkole ale jakby nie to będę pisał.
    Z TeamViewer nie będzie problemu w razie co ale jak się łączyłem z córci kompem z niemiec właśnie by poustawiać jej opcje w grze to niestety widziałem tylko biały ekran czyli TW nie przesyłał tego co się dzieje na ekranie tylko biały pulpit...
     
  17. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Czyli jak na logo mojangu są paski ładowania to Forge działa. Jeśli ten mod jest obecny już w liście modów, to powinien działać.
    Najprościej byłoby sprawdzić tworząc nowy świat w trybie jednoosobowym/singleplayer i wybierając tryb świata kreatywny/creative. Potem dwa razy spacja by latać, i szukać :D

    Jeśli TeamViewer wyświetla biały ekran, to możliwe że gra działa w trybie pełnoekranowym i TV tego nie ogarnia. Pełny ekran wyłączysz przyciskiem F11. Pisz PW jeśli chcesz pomocy przez TV :)
     
  18. Norbas

    Norbas Startujący

    Dołączył:
    Mar 19, 2017
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    1
    Punkty:
    3
    Wszystko działa jak należy. Córcia przeszczęśliwa :)
    Dzięki serdeczne.
    Pozdrawiam.
     
  19. Redux
    Wtf

    Redux Moderator Kącika gracza Staff Member Support Forum

    Dołączył:
    Mar 9, 2013
    Wiadomości:
    354
    Docenione treści:
    140
    Punkty:
    168
    Noł problem :like:
    W razie kolejnych pytań śmiało załóż nowy temat, chętnie pomożemy :)

    t/c
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.